Matthews-Kozanecka M, Kumplowska K, Matthews-Brzozowska T 

ART DENT, Tom/Volume16; Numer/Number 2(68), 2018:131-136

e-ISSN 2392-2818

ISSN 2081-4798  ID ART 2018/2/131

PRZEGLĄD PIŚMIENNICTWA

Ekstrakt zielonej herbaty a zespół Downa – przegląd piśmiennictwa

Extract green tea and Down syndrome – a review

Maja Matthews-Kozanecka1,E,F, Kamila Kuplowska2,E,F, Teresa Matthews-Brzozowska3,E,F
¹ Katedra Nauk Społecznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu
2 Studenckie Koło Naukowe Katedry i Kliniki Ortopedii Szczękowej i Ortodoncji Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu
3 Katedra i Klinika Ortopedii Szczękowej i Ortodoncji Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu

Authors’ Contribution: A - Study Design, B - Data Collection, C - Statistical Analysis, D - Data Interpretation, E - Manuscript Preparation, F - Literature Search, G - Funds Collection
Received: 03.01.2018. Accepted: 05.02.2018. Published: 11.05.2018
Prawa autorskie przekazane Wydawnictwu AS MEDIA
Kontakt z autorem: Katedra i Klinika Ortopedii Szczękowej i Ortodoncji Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, ul. Bukowska 70, 60 – 812 Poznań, tel./faks +48 61 854 70 68, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Cytowanie: należy cytować pierwotną, elektroniczną wersję artykułu: Matthews-Kozanecka M, Kumplowska K, Matthews-Brzozowska T: Ekstrakt zielonej herbaty a zespół Downa – przegląd piśmiennictwa; Art Dent 2018,67,131-136.

STRESZCZENIE
Zielona herbata została zbadana w kierunku właściwości neuroprotekcyjnych w zespole Downa w powiązaniu z zespołem Alzheimera. Osoby z zespołem Downa wykazują wczesne starzenie się związane ze spadkiem zdolności intelektualnych oraz z wysoką tendencją do rozwoju cech neuropatologicznych i w tym obszarze EGCG może wykazywać pozytywne działania. Celem pracy jest przedstawienie na podstawie piśmiennictwa korzyści wynikających ze stosowania ekstraktu z zielonej herbaty – EGCG u ludzi z cechami fenotypowymi zespołu Downa. Analizowano 4 publikacje oryginalne. W każdym z cytowanych badań udowodniono pozytywne i skuteczne działanie podczas przyjmowania przez osoby z zespołem Downa EGCG - ekstraktu zielonej herbaty.

SŁOWA KLUCZOWE: funkcje poznawcze, zespół Downa, zielona herbata

ABSTRACT
Green tea has been studied for neuroprotective properties in Down's syndrome in association with Alzheimer's syndrome. People with Down syndrome show early aging associated with a decline in intellectual ability and a high tendency to develop neuropathological features, and in this area EGCG may show positive effects. The aim of the work is to present on the basis of the literature the benefits of the use of green tea extract - EGCG in people with phenotypic features of Down syndrome. 4 original publications were analyzed. In each of the cited studies, positive and effective action has been proven while taking by people with Down's syndrome EGCG - green tea extract.
KEY WORDS: cognitive functions, Down syndrome, green tea